Charcoal - carbune activ

CĂRBUNELE VEGETAL ACTIV

De mii de ani, medicina populara trateaza anumite boli cu carbune de lemn. Astazi, pe la sate, babele il folosesc in descantece de deochi, dar carbunele are si virtuti terapeutice reale.

Ştiau ei, stramosii nostri, ce stiau, cand luau din vatra un taciune si-l dadeau bolnavului, fie om sau animal, sa-l inghita. Durerea de burta trecea pe loc. In farmacii, se gaseau pana nu demult niste pastile negre pe care le luam in caz de balonare.

Ele contineau, de fapt, carbune activ, un remediu natural valoros in terapia bolilor, recunoscut si de medicii alopati. Astazi, carbunele vegetal nu mai e folosit ca atare, fiind inlocuit de medicamente sofisticate si extrem de scumpe. Dar studii recente au aratat ca tot carbunele de lemn este mai eficient.

Un carbune medicinal

In descantecul pentru deochi, babele arunca intr-o cana cu apa un carbune aprins si-i dau bolnavului sa bea apa rezultata. Ceea ce-l vindeca pe suferind nu este chiar descantecul, cat extractul hidric obtinut in urma stingerii carbunelui in apa. Ce este carbunele activ?

Este cunoscut si sub denumirea de carbo activatus, carbo medicinalis, carbune adsorbant sau carbune medicinal. Are ca principala caracteristica puterea crescuta de fixare si acumulare asupra sa a moleculelor unui gaz, a toxinelor bacteriene si a substantelor toxice ingerate sau rezultate in urma metabolismului. Carbonatii din carbune au efect calmant si vindeca boli. O dovedesc sutele de studii stiintifice. Cura cu carbune vegetal este un tratament simplu de pregatit si foarte ieftin. De aceea, n-ar trebui  sa lipseasca din farmacia naturista a fiecaruia.

Inamicul toxinelor

Cel mai bun carbune pentru terapie este cel obtinut din lemn de tei. Mai exista si alte forme de carbune utilizate in fitoterapie, preparate prin arderea la foc mocnit a unor parti din plante: samburi de struguri, seminte de in, ramuri de vita-de-vie, cu efect benefic asupra tubului digestiv si de protectie hepatica. Carbunele de lemn este in primul rind un remediu de prim ajutor, in caz de otraviri si toxiinfectii, cind se recomanda administrarea a trei linguri de carbune cu putina apa.

Dar e eficient si pe termen lung, pentru combaterea gastritei si ulcerului, care s-ar agrava la administrarea aspirinei si a anumitor antiinflamatoare. Macinat sub forma de pulbere fina si administrat in cura interna, carbunele vegetal dezintoxica organismul, actionind ca un veritabil absorbant al toxinelor. Sub forma de cataplasme, vindeca articulatiile inflamate.

Carbunele vegetal combate balonarea si infectia cu microorganisme, elimina aciditatea excesiva. Ajuta in enterite, colite de fermentatie si putrefactie, diaree si toxiinfectii alimentare. Carbunele este recomandat si pentru animale.

Pulbere si cataplasme

Substantele active continute de carbune se numesc carbonati (de mangan, magneziu, potasiu si sodiu), dar mai contine si unele minerale, indeosebi siliciu si seleniu.

Actiunea terapeutica a remediului se bazeaza pe insusirile sale antitoxice, adsorbante, calmante, cicatrizante, antispastice, antiazotemice si antiinfectioase. Carbunele este recomandat in cazuri de balonare, dureri abdominale pricinuite de indigestie, arsuri gastrice, dureri de cap, somnolenta, regurgitatii, otraviri cu ciuperci, plante otravitoare, pesticide, insecticide.

Carbunele reduce colesterolul si actioneaza ca pansament gastric. Este indicat intern si in diaree, dizenterie, colite, balonari), afectiuni cardiace (hipertensiune arteriala, arterite, palpitatii), astm bronsic, alergie si azotemie (cresterea ureei si acidului uric in sange), guta, hipercolesterolemie. Extern, se foloseste pentru tratarea eczemelor, ranilor vechi, gangrenelor si urticariei.

Sursa: NaturaMedicala – Farmacia Verde

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

0