Responsabilități

Generalități

Tratatul Uniunii Europene și regulamentele sale sunt stabilite din perspectiva libertăților și responsabilităților, un ansamblu mai elevat decât cel al drepturilor și obligațiilor. Ținând cont istoricul pieței noastre de consum, au fost armonizate niște instrumente care ghidează spre o activitate responsabilă și onestă în piață și apropierea legislațiilor statelor membre cu privire la produsele care, părând altele decât sunt, ar putea pune în pericol sănătatea sau siguranța consumatorilor.

Astfel, este susținută libertatea de creație, inclusiv a produselor cosmetice, într-un cadru de producție curat și respectuos, și cu o prezentare onestă.

Definiții

În speța serviciilor noastre cu privire la produsele cosmetice, Regulamentul (CE) nr. 1223/2009 al Parlamentului European și Al Consiliului, din 30 Noi. 2009, privind produsele cosmetice, urmărește simplificarea procedurilor și raționalizarea terminologiei, pentru a reduce astfel formalitățile administrative și ambiguitățile. 

Ca atare, produsul cosmetic este acel produs finit, respectiv orice substanță sau amestec destinat punerii în contact cu părțile externe ale corpului uman (epidermă, zonele cu păr, unghii, buze și organele genitale externe) sau cu dinții și mucoasele cavității orale, cu scopul exclusiv sau principal de a le curăța, de a le parfuma, de a schimba aspectul acestora, de a le proteja, de a le menține în condiții bune sau de a corecta mirosurile corpului.

În ceea ce privește vânzarea, sunt definite trei spețe de comercializare:

  • Producătorul, orice persoană fizică sau juridică care produce un produs cosmetic sau dispune de proiectarea sau de fabricarea unui astfel de produs, și îl comercializează sub numele său sau sub marca sa.
  • Distribuitorulorice persoană fizică sau juridică din lanțul de distribuție, alta decât producătorul sau importatorul, care pune la dispoziție pe piața comunitară un produs cosmetic.
  • Importatorul, orice persoană fizică sau juridică stabilită în Comunitate care introduce pe piața comunitară un produs cosmetic provenind dintr-o țară terță (non-UE).

Informații
pentru producători

În procesul de creație și mereu înainte de a introduce pe piață un produs cosmetic, orice producător, mic sau fabrică, are nevoie de direcționarea atenției către următoarele detalii, fiindcă devine persoana legal responsabilă pentru produsele sale:

  • amenajarea spațiului de lucru în acord cu Ghidul de Bune Practici de Fabricație (BPF sau GMP – Good Manufacturing Practices), standardizat prin ISO 22716:2008 – acest aspect nu necesită vreo autorizație, ci decurge prin proprie responsabilitate;
  • să dețină la sediu raportul de evaluare a siguranței produsului cosmetic (CPSR), respectiv, dosarul de produs, evaluat de un specialist;
  • eșantionizarea și analiza produselor cosmetice;
  • notificarea produsului cosmetic în portalul european CPNP – Cosmetic Product Notification Portal – notificare CPNP de fabricare
  • selectarea ingredientelor utilizate – în mod special acele substanțe interzise sau restricționate, coloranți, conservanți, filtre UV, CMR – cancerigene, mutagene sau toxice pentru reproducere, nanomateriale;
  • etichetarea corectă – sunt de inclus elemente minime obligatorii;
  • dovedirea declarațiilor și revendicărilor aduse produsului.
De asemenea, este important de precizat că în Comunitatea Europeană este interzisă testarea pe animale a produselor sau introducerea lor pe piață.

Informații
pentru distribuitori

Acelor comercianți care achiziționează produse cosmetice de la producători sau furnizori din UE, cu scopul de a le revinde în magazine proprii, on-line sau altor entități comerciale, le sunt indicate următoarele:

  • verificarea cerițelor minime obligatorii privind etichetarea produselor cosmetice;
  • să se asigure că îndeplinesc cerințele lingvistice pentru țara în care vor vinde respectivele produse, respectiv să se asigure de traducerea etichetei;
  • să verifice ca durata minimă de durabilitate nu este depășită;
  • să procedeze la notificarea CPNP pentru distribuție.
De asemenea, este important de precizat că în Comunitatea Europeană este interzisă testarea pe animale a produselor sau introducerea lor pe piață.

Informații
pentru importatori

Acei comercianți care introduc pe piața europeană produse cosmetice provenite din afara UE, vor deveni persoanele legal responabile pentru respectivele produse. Astfel, este important să se asigure de următoarele aspecte:

  • să dețină la sediu raportul de evaluare a siguranței produsului cosmetic (CPSR), respectiv, dosarul de produs, evaluat de un specialist;
  • să notifice produsul în portalul CPNP – notificare de fabricare;
  • să eticheteze corect fiecare produs – ținând cont de elemente minime obligatorii și cerințele lingvistice;
  • să verifice ca durata minimă de durabilitate nu este depășită.
De asemenea, este important de precizat că în Comunitatea Europeană este interzisă introducerea pe piață a produselor cosmetice ce nu respectă selectarea ingredientelor utilizate – în mod special acele substanțe interzise sau restricționate, coloranți, conservanți, filtre UV, CMR – cancerigene, mutagene sau toxice pentru reproducere, nanomateriale, și a celor care au fost testate pe animale.